OM FALKENBERGS FILMSTUDIO

Så började vi.

 I november 2008 kom beskedet att Folkets Husföreningen här i Falkenberg tänkte lägga ner sin kvalitetsfilmvisning Bio Kontrast, en verksamhet som pågått sedan 1970-talet. Efter beskedet samlades några filmentusiaster på Falkenbergs museum och inom ett par veckor hade kontakt tagits med Folkets Hus om hyra av biosalongen och maskinist, med organisationen Sveriges Förenade Filmstudios för bokning av filmer, och Kultur och Fritidsförvaltningen om bidrag.

 

 Med positiva svar från samtliga kunde en interimsstyrelse bildas med Ingmar Rolandsson som ordförande, Margareta Slavik som sekreterare, Debbie Thompson som kassör och Bengt Svensson adjungerad som programråd. Falkenbergs Filmstudio var i gång, den nystartade föreningens arbete uppmärksammades med flera artiklar i Hallands Nyheter. Alla som varit med på uppstartsmötet hjälpte till att sprida information om vår framtida verksamhet. Premiärkvällen närmade sig, vågade vi hoppas på 50-60 medlemmar?

 

Falkenbergs Filmstudios första filmsäsong startade den 9:e februari 2009 på anrika biografen Storan. Premiärkvällen inramades med musik av elever från Falkenbergs Kulturskola. Glädjen var stor när filmen "I´m not there" presenterades och ordföranden kunde berätta att samtliga 110 (salongens kapacitet) terminskort hade sålts. Den kvällen grundlades två traditioner: att filmen presenteras och att medlemmarna ges möjlighet till ett direkt omdöme på Piltavlan efter filmen. Margareta Slaviks enkla och geniala idé med piltavlan har sedan dess publicerats på hemsida eller Facebook.

 

Redan under första terminen kunde styrelsen konstatera att alla medlemmar inte kunde komma vid alla visningar. Därför såldes under följande terminer några fler terminskort än tillgängliga platser i salongen.

 

Oron blev påtaglig när vi efter några års visningar på biografen Storan fick vetskap om att Folkets Husföreningen hade arrenderat ut Storan till en Teaterskola och Filmstudion blev hänvisad till en lokal närmare fyra gånger så stor, Stadsteatern med 400 platser! Skulle det kännas ödsligt om vi bara var 100 personer i lokalen? Ville alla som varit med och trivdes på Storan ens bli kvar som medlemmar, när vi flyttade till Stadsteatern?

 

Oron var obefogad, redan första terminen på Stadsteatern växte medlemsantalet till ca: 280 medlemmar för att sedan öka till den nivå vi nu ligger på, optimala 370-400 medlemmar per termin, en otrolig resa.

 

Föreningen går nu in i en ny fas. Stadsteatern har en ny arrendator för biografverksamheten, som sett till att salongen blivit digitaliserad och kan ta emot de senaste filmerna. Filmutbudet är stort och falkenbergarna ser på film hemma i Falkenberg. Idag får både kvalitets- och kommersiella filmer, stora Hollywoodproduktioner och indiefilmer, publiksuccéer och smala filmer plats! 

 

Falkenbergs Filmstudio uppmärksammades 2014 då föreningen tilldelades Falkenbergs Kommuns Kulturpris under pompa och ståt. Ett härligt erkännande av kommuninvånarnas filmintresse och styrelsens arbete.

 

2017-08-04: Falkenbergs Filmstudio tar nu ännu ett steg framåt, vi utökar vår verksamhet till en andra visningslokal. På Katrinebergs Folkhögskola i Vessigebro bedrivs film/teaterutbildning och i deras ganska nya lokaler finns en biografsalong med 50 sittplatser. Filmstudion startar där till höstsäsongen serie 2, vi kommer att visa 6 filmer på onsdagskvällar. Mer om den nya visningslokalen finns att läsa på fliken FFS2 Katrineberg.


Inför höstsäsongen 2019 beslutade styrelsen att filmvisningarna på Katrineberg dessvärre avslutas. Problem med ej fungerande DVD/ BlueRay skivor, för dålig bredbandsuppkoppling, vilket innebar avbrutna filmvisningar. Sammantaget såg vi det inte som seriöst att fortsätta dessa osäkra visningar. Framtiden för Katrinebergs visningar kanske förbättras, så vem vet, en uppstart kanske sker.